miercuri, 28 ianuarie 2009

Urletul mut al lui Emil Boc

Poate ca e devreme pentru Emil Boc, sa se simta si sa fie premier, poate ca inca traieste sub imperiul emotional al clujeanului care era primar si acum ii rasufla constant in ceafa Traian Basescu, indicindu-i sau poate comandindu-i directia de deplasare si masurile care trebuie luate.
Poate!
Poate ca Emil Boc ar trebui sa se culce imbracat in costum, poate chiar sa se culce la birou, sa doarma in canapea sau cu capul pe birou, sa stea acolo pina se imbiba psihicul lui cu atmosfera si modul de lucru de acolo.
Nu stiu de ce dar nu il vad pe Emil Boc deloc drept omul de mucava pe care sa il ruleze cum vrea Basescu, presa si colegii de guvernare.
Poate ca e mai gingav startul, poate ca e mai timid, Emil Boc are resurse pe care nici Nastase si nici Tariceanu nu le au, are acea stapinire si decenta care nu impinge lucrurile spre tensiune si spre conflict, e un om care gindeste si va cauta sa gaseasca de fiecare data o formula legala prin care sa intreprinde tot ceea ce tine de guvernarea sa.
Poate ca formula aceasta de guvernare va fi de succes si spun asta gindind ca cele doua partide sunt unite prin acest liant blind care este Emil Boc. Stalin a folosit competitia dintre Jukov si Konev, Armat Rosie a inaintat impresionant si argumentul celor 50000 de T3 disponibile, au impus o forma de administrare a Europei care a durat 50 de ani.
Aliatii aveau comanda impartita intre Bernand Montgomery si Dwight David Eisenhower, ei aveau sa gaseasca formula optima de debarcare in Europa si de stabilizare a partii eliberate de sub nazisti.
Managementul vorbeste despre 'tensiunea' care trebuie mentinuta in cadrul organizatiei pentru ca aceasta sa fie dinamica si sa obtina performante.
PSD ul foloseste aceeasi tehnica, are grupuri interne, puternice ca un partid, antagonimsul lor este uneori facut public in media, partidul este aparent expus si fragil, in permanenta pozitie de destramare dar putini vad refrma interioara si puternica structurare a grupurilor: clujenii, sudicii, traditionalistii, baronii aliati. Vocile din PSD sunt vocile unor lideri: Mitrea, Hrebenciuc, Geoana, Nastase, Iliescu, Mazare, Oprisan, Vanghelie, Nica, Ponta.
Acelasi retetar se a fost folosit si de Traian Basescu la formarea PD L, mai intii PD a devenit un partid cu o forma limpede de autonomie, cu riscul departarii de liberali, apoi a creat un alt partid PLD ul si dupa aceasta, cele dou aforte au fost angrenate sa lucreze la acelasi mecanism: PD L.
Tensiunea interna a organizatiilor este un motor, ea propulseaza organizatia si ii da viata.
Actualul guvern este construit dupa acelasi procedeau: doua forte concurente, unite cu un liant flexibil, absorbant de socuri, coordonat din interior si din afara, flexibil si configurat in concordanta cu schimbarile externe rapide ce au loc.
De asta ma gindesc ca Emil Boc va avea acel gen de performanta neconventionala pina acum, inghitind ca Nastase il porecleste ''joystick ul lui Basescu'', suportind si gasind calea eficace de a comunica si stabili relatie cu Traian Basescu dar si cu membrii de partid asociat si cu partidul sau.
Va fi o guvernare aparent ciudata, cred neconventionala in comparatie cu ceea ce a fost pina acum si ne am obisnuit, va fi ceva ciudat care va conduce Romania in perioada aspra a crizei economice pe care o vom parcurge romaneste, adica dupa socoteli si prioritati care in momentele cheie ale omenirii fac din Bucuresti una dintre capitalele unde istoria arunca zarurile.
De aceea si destinul a ales un asemenea om ca premier, unul care sa stie sa 'urle mut' cind toate lumea zbiara, cind va fi liniste, va fi auzit, va vorbi blind si retinut,asa cum este deprins sa o faca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu