duminică, 15 februarie 2009

Ceausescu si mecanismul dinastic


Ceausescu si mecanismul dinastic
12 Februarie 2009
De ce a fost omorit Nicu Ceausescu? Pentru ca mai devreme sau mai tirziu ar fi fost propus pentru o mare functie politica si nu se dorea. Nicu Ceausescu deja condusese un judet, judetul Sibiu, un judet elegant si total distinct de restul Romaniei, un fel de 'elvetie' romaneasca.
Nicu Ceausescu avea experienta sa ca lider, era un tip cu harisma, vorbea bine si stia sa delege, avea deja o imagine de ansamblu asupra Romaniei, sub aspect economic dar si geostrategic.
Nicu Ceausescu ar fi putut polariza o parte dintre oamenii cheie ai fostului regim, chiar in decemdrie '89, acesta fiind motivul pentru care a fost si arestat, injunghiat si prezentat ca atare la televiziune.
Se poate ca Ceausescu sa fi avut o structura de putere paralela in cadrul ministerelor apararii si a internelor, tot ce e posibil si acesta ar fi putut sa aiba sarcina si ascultarea ordinelor lui Nicu Ceausescu.
Oricum existau temeri interne fata de mecanismul dinastic pe care Ceausescu il pregatea, dupa modelul nord coreean. Mecanismul dinastic al lui Nicolae Ceausescu a fost construit inca din primul moment al venirii sale la putere: politica demografica de fabricare a ceauseilor, constructia sistemului de partid si de stat.
Paradoxal, mecanismul dinastic al lui Ceausescu a functionat la esaloanele imediat celor superioare, cei care astazi administreaza afaceri adevarate sunt copiii celor care aveau usi deschise, informatii si stiau meandrele economiei nationale.
Ceausescu daduse ordin sa fie nascuti ceausesii tocmai pentru ca fiul sau mostenitor al tronului sa aiba supusi pe copiii celor pe care el ii supunea. Industrializase Romania, platise datoriile, ba chiar avea doua miliarde puse deoparte, voia sa se lanseze in creditarea saracilor, adica dadea peste mina FMI ului si voia sa se retraga in glorie, se spunea chiar in primavara lui 1990, lasind fiului o tara tzipla, la cheie, numai buna de condus.
Nicu Ceausescu avea deja construita imaginea de lider ingaduitor, cu vederi mai liberale, la Sibiu daduse salam si chiar intorsese de la export citeva TIR uri care fusesera descarcate pentru populatie, deci ar fi avut un avantaj marginal in conditiile in care intra in plina piine de conducator iubit.
Planul ar fi reusit daca nu era Gorbaciov si URSS ul.
Nicu Ceausescu ar fi putut fi pus la putere si dupa rasturnarea tatalui sau, poate de partea reformista a activistilor din PCR sau poate mai tirziu de gruparea politica ce ar fi putut exploata, in rindurile populatiei, nostalgia de dupa Ceausescu, mai ales acum, cind criza arata limitele unui sistem economic asupra caruia va ploua cu multe intrebari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu