marți, 17 februarie 2009

La un pas de Argentina

Silviu Prigoana a facut calcule si crede ca o garsoniera veche de 50 de ani, nu poate costa mai mult de 6000 de euro. Deci cele ridicate pina in 1970 ar trebui sa coste cam 10000euro, neluind in calcul imbunatatirea termica si starea instalatiilor, ci doar zidaria.
De asemenea considera ca pretul unui aprtament nou nu ar trebui sa depaseasca 40000euro iar in pretul acesta sa fie incluse si bucataria si o masina. Corect!
Inainte de boala creditarii, apartamentele costau in jurul a 15000$, adica la mijlocul lui 2000.
Dupa zlobozirea creditului imobiliar, preturile au crescut, incurajate si de banci care creditau mai mult si primeau dobinzi mai mari.
Ma tot uit la maimutoii bancari de la teveu, cum latra si chiuie interesanti si prrofesionisti dar put urit a lacomie si camatareala. Invoca piata libera, cererea si oferta, mecanismele pietei!
Lacomia ii va duce la ruine, si pe ei si pe mamele lor bancile imature.
Nu stiu si nu am intilnit, un analist de credite care sa cunoasca un gen de comportament al pietei, nu ma gindesc la cei mari ci la cei locali, care sa stie comportamentul pietei auto, al ambarcatiunilor, sa studieze si sa cunoasca un anume gen de afacere, nu am gasit, am gasit doar aprozaristi, cititori de ziare si reviste care sa isi insuseasca din limbajul gazetarilor si in rest, nimic.
O spun cu convingere si direct patit, vind masini de peste 10ani, am fost un jucator important in piata si furnizorul mi-a cerut in 2004 sa ii eliberez o scrisoare de garantie bancara la un anumit nivel. BCR ul nici macar nu mi-a analizat afacerea, vindeam zilnic cel putin un automobil , dealer autorizat cu experienta de ani, au vazut doar ca cifra de afaceri era mica. Eu am explicat ca cifra mea de afaceri pare mica, deoarece este consemnat doar comisionul de vinzari, realitatea trebuia inmultita de citeva zeci de ori. Nu am avut cu cine discuta, asa erau normele, capete de creta.
Am pierdut afacerea dupa ani de zile, si sustinut si ajutat.
Am gasit, la unele banci intelegere si bunavointa din partea unora dintre angajati dar in general, bancile, cel putin in tara, nu au specializati oameni care sa cunoasca domeniile si nu stiu cit consulta ele specialisti, ci doar se grabesc sa incarce creditatul cu comisioane de il sponesc la plata.
E nevoie de o primenire, chiar daca va fi falimentata Austria, chiar daca pica bancile grecilor si ale italienilor, realitatea din teren este cu mult departata de cea din hirtii.
Regimul lui Ceausescu tocmai din cauza asta a dat faliment, era perfect in hirtii si catastrofal in realitate. Sunt case cumparate la preturi inimaginabile, au deja zeci de ani vechime si sunt creditate pe perioade egale cu virta pe care deja o are casa. Un apartament de bloc va tine 100ani? Cei care platesc, o fac in disperare, pina intr-un moment. E o bomba cu ceas!
Am trait clipe cind pentru cumpararea unui automobil se lua garantie la creditare o casa. Pare incredibil dar in urma cu doar 10 ani, asa era!
Ba se puneau gaj mai multe case, ca sa se poata lua o masina in rate sau leasing. Si acum mai practica societatile de leasing si bancile, acest sport.
Ma gindesc la pretul caselor apreciat de Prigoana, ma gindesc la casele noi care nu se vind nicicum si care vor costa in curind cu mult mai putin decit credem.
Ma gindesc ca valorile se fac la televizor, de fetele alea tztoase si buzoase care zimbesc timp si citesc texte scrise de altii iar noi, ca niste dobitoci, ne uitam in gura lor si gindm cu capetele altora.
Nu sunt vinovati nici evreii, nici masonii, nici comunistii, nici capitalistii, nici Basescu si nici Nastase, noi avem un defect.
Este o forma de usuratate nationala pe care ar trebui sa o analizam, sa vedem unde ne pierdem la modul colectiv discernamintul si innebunim, pasind frenetic spre iadul spre care altii ne calauzesc cu bune intentii.
Acela care va darui acest serviciu poporului roman, ii va fi lider intelept, va aduce prosperitate si stabilitate, va face din tara un loc dorit si de altii dar nu pentru jaf ci pentru un trai normal, fara imbogatire rapida si fara aventuri neasteptate.
Acel lider care va ajta romanii sa iasa din marasmul valoric si de mentalitate, va intrerupe o boala care exista de secole, datorata poata si invaziilor dar pastrata si transmisa de generatii, nestearsa nici de posturi si nici de dezlegarile preotesti.
Mizez pe faptul ca e un alt secol, ca este un alt mileniu, ca nu mai trebuie gindit ca pina acum, ca viitorul apartine tuturor celor care gindesc corect si indraznet, care au imaginatie si care sunt creativi, tocmai ca sa nu mai repete, la nesfirsit, greselile trecutului.
Pe drumul pe care mergem am ajuns la un pas de Argentina, doar din panica!Cu acelasi popor, Ceausescu a platit datoria externa, a lasat o rezerva si cunoastere.
Cu acelasi popor, liderii secolului trecut, care ne conduc in acest mileniu, ne ingroapa!
Suntem la un pas de Argentina si de groapa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu